Kebaikan menjadi orang yang gila coklat

Assalamualaikum kengkawan yang ku sayam ! :D


Meh baca sket kebaikan cuklet nih. Boleh tambah ilmu sesikit. Hek5


Jap, persoalan :

Apabila aku lihat gambar inikah, aku akan histeria dan berteriak cam owang gila ?






Atau bila aku nampak je yang ni aku terus bertempik melolong cam funtianak ?







Wey, semestinya yang cuklet tuh . I'm addicted to chocolates !
 Sampai hati ko makan cuklet depan aku tak share pun? Arh, ni nak marah ni. Grrr >< ! Ok, xpe. Lupakan tuh. 



Meh baca bawah ni pasal kebaikan cuklet yang korang duk gigit je kerjanya. Tapi kebaikan dia korang tak tau. Meh kawe nop royatt cikit. Muahaha !








  • Bau coklat boleh wat kita rileks 
Bau dia tu boleh meningkatkan gelombang teta dalam otak kita, bantu kita tuk rileks dan rasa santai jea. 

So sape yang tengah serabut otak tuh, cepat pegi hidu bau cuklet. Coklat boleh wat emosi kita jadi happy tau tak.


  • Menurunkan tekanan darah dan meningkatkan pengaliran darah.
Bagi yang bad tempered uh, better korang pegi makan dark chocolate k !



  • Makan coklat untuk kecantikan.
 Kandungan antioksida yang ada lam coklat dapat mencegah penuaan awal. 

So, tak payah hairan la skang ni, ada kaedah lulur coklat yang memang baik tuk kecantikan kulit.

So, amacam? Tak terasa nak serbu 7Eleven ke jap lagi? Muahaha xD








  • Coklat bibitkan rasa cinta !

Coklat juga mengandungi phenylethylamine yang berfungsi membantu penyerapan dalam otak dan menghasilkan dopamine yang akan menyebabkan perasaan gembira, meningkatkan rasa tertarik dan dapat menimbulkan perasaan jatuh cinta.
Itulah alasan yang boleh digunakan, mengapa coklat sering dijadikan sebagai hadiah tanda cinta. Haha  gatal*

Yang ni wa sebat dari incik gugel :D



  • Coklat tak menggemukkan pun. --'

Ramai orang cakap kat orang lain, " hey ko ni kan, makan cuklet banyak sangat lettuw. Tu sebab badan dah macam belon air dah gamaknya aku tengok ".


Sebenarnya, makan coklat tak menggemukkan pun lah. Kalau sesuatu jenis makanan yang korang makan tu berlebihan, kalori akan meningkat. Kalau kalori tu korang tak bakar, tu yang boleh jadi gemuk tu  :p


So, makanlah secara sederhana je yew. Jangan tibai 10 bar coklat sehari. Uih kalau cenggitu memang ko dah sawan kut.







  • Coklat bukan punca jerawat
Coklat tak menyebabkan jerawat mahupun jerawat yang berketul-ketul tu. =='

Jerawat tu disebabkan oleh perubahan hormon dan genetik. Takde kaitan ngan coklat.

 Hish, shuklet pulak korang salahkan? Tak patut ~



# Tak sia-sia jadi penggemar coklat tau tak. Banyak pekdahnya espeseli yang tu tu. 

# Muahaha i tak leh tengok coklat. Nanti i histeria la u ! U plak cane ? xD



Mekaseh kau dah baca hoho. Taknak komen, kau like je. Kalau komen biar bertauliah bro.

22 comments:

  1. baca entry nie buat aku terliur.. hehheh

    ReplyDelete
  2. i pun suke cukulet. haha sdap tul menda tuh !

    ReplyDelete
  3. Cik Kasih Rahsia :

    baik ko tadah cecepat . muahaha :D

    ReplyDelete
  4. Anonymous :

    Ko baru tau ke ? Hahakz ~

    ReplyDelete
  5. wah, ni dah tentu berkilo2 mkn coklat dlm sehari ni

    ReplyDelete
  6. tnZackJ :

    eh, camne leih tau ni ? muahaha mana ada sampai cenggitu. hahakz xD

    ReplyDelete
  7. cik orkid, aku suke coklat gak ! haha

    ReplyDelete
  8. asyraf oppa :

    ouh itu semestinya :D

    ReplyDelete
  9. Anonymous lagi ?

    ye ye, bawak bertendang k. haha ~

    ReplyDelete
  10. homakkk memang aku pong gila ceklet!!!

    ReplyDelete
  11. Peah Glemer :

    ok, ko gile sensorang k? kah5

    tp xpe, mood ak baik skang ni, jap lagi aku join ko. xD

    ReplyDelete
  12. lamanya tak mkn coklat.. mengidam plk rasenye.. hihihi~

    ReplyDelete
  13. tyra uyura :

    jum sesama serbu 7E ! ngahaha ~

    ReplyDelete
  14. nk menyibuk kat cni leh,, tkot ko xbce ko punya shoutbox .. http://hadiluvit.blogspot.com/2011/10/my-own-penguin.html tlg p kat link ni,, kawe tag ko ... -peace- =)

    ReplyDelete
  15. hehe..ct xske coklat...gula2 kapas suka..hahaa

    ReplyDelete
  16. @amni miza bagus-bagus. sesame suka k. hahakz :D

    ReplyDelete
  17. @Hadi Marosadee Yes! dah baca n kumen-kumen kat citu. hek5 :D

    ReplyDelete
  18. @ctk ouh xske coklet ea. but, gula-gula kapas pun sodap ugak. wahh its make my mouth watering la. muahaha xD

    ReplyDelete
  19. kak long pun suka mkn coklat..betul tu, x gemuk pn mkn coklat..

    ReplyDelete
  20. @Kak Long

    a'ah, betul tu. anyway seyes wa gile shuklet !

    ReplyDelete

Nak kritik, kutuk, bagi kaki, puji, silakan. Nak copy, aku tak relakan.

Muahaha bajet bagus haktuih.