Antara jenis blog yang aku malas nak follow #Tips ada gak


Assalamualaikum.


Sebelum tu, aku nak mengaku yang blog aku ni takde la hebat. Femes lagi la tak. Ni pendapat aku je pun. Kau terasa #Ada aku kesah? *Mak aih, sombong bunyik :P

             
1) Blogger yang mengamalkan prinsip: “Saya dah follow awak. Awak wajib dan kena follow saya jugak ok"


Eh eh ape la kau ni. Takde paksaan dalam blog, ok. 
Kalau kau suka, kau follow. Kalau aku suka, konpem aku follow. Ingat, tiada paksaan.


Even ‘lapar’ followers sangat, jangan pi cakap “Dah follow blog ni, mintak owner follow balik k”. At least cakap je“Dah follow blog ohsem ni, kalau sudi boleh follow saya jugak Hehe :D”


Tapi ayat yang aku selalu guna ialah “Eh terfollow pulak kat blog omey/ohsem ni. Haha :P”. Aku tak suruh pun diorang follow balik. Tapi selalunya memang diorang akan follow wa balik. Hehe. Friendly tak? *jangan tiru :P


Tapi sebagai menghargai orang yang dah follow blog aku, aku akan follow balik!
Nampak tak ke-lapar-an akan followers tu?



2) Blog yang terlampau berat.


Yang ni memang aku tak tahan. Asal je aku bukak blog dia, lama gila aku kena tunggu untuk dia load satu page and satu-satu entry tu. Aku tak cakap banyak, terus pangkah.


Mana tak nya, gadjet banyak sangat. #Lantak kau ah nak letak pape pun.


Satu lagi, jam tu tak payah la kau masukkan dalam blog kau, sebab kat lappy and computer readers kau dah ada la. Beratkan blog je.


Then kartun-kartun comel dan gebu tu. Memang cantik, tapi paham-paham sdiri la eh.


Daun-daun yang berguguran indah jatuh. Peh ayu sungguh blog kau. Tapi lembab cam siput sedut. Aku nak view entry kau pun bukan kemain lamanya. Hehe gurau je :P




Kau tengok, budak ni pom bosan.



3) Blog bising dengan lagu yang tak best langsung.


Lagu tu bagi aku, bosan owh. Kalau lagu best takpe ah. 


Tapi memanglah kalau kau masukkan lagu tu, kau rasa lagu tu best. Tapi orang lain mana kita tau kan. 


So, sebaik-baiknya tak payah la eh. Tapi kalau desperate sangat nak letak lagu, letak lah yang boleh pause ok. #Bukan nak memandai :P


Hah mana tau masa dia bukak blog kita tu, tab kat tepi dah buka blog-blog lain yang dah ada lagu. Kan bising nak mampus tu. Konfem dia terus pangkah blog kau.



4) Blog yang takde faedah.


Contohnya semua entry dalam blog dia tu, duk tulis pasal kehidupan seharian dia yang seyesli aku rasa boring! 


“Hari ni, aku pegi sekolah ngan mak aku. Kemarin ngan bapak aku. Esok mungkin ngan bibik aku pulak”. “Aku benci kau!” *Ntah pape.


Sekurang-kurangnya pastikan ada entry yang bermanfaat. Macam petua, tips ke, cerita yang berpengajaran ke. Ataupun lawak-lawak bodoh yang boleh menarik perhatian pembaca or fakta - fakta menarik ke.


Ok, aku tau tu sume link blog aku. Dah tu?!


Entry paling banyak pageview stakat ni ialah entry ni ! Aku xtau kenapa. Haha.


Masa pegi blog mana-mana pun and nak follow, tengok semua entry dia. Pastikan ada yang bermanfaat.


Beruk ni pun takde rasa ghairah nak kacau blog kau. Eh apsal slalu lam entry aku ada gambar berokk? Kat sini pun ada.



5) Blog yang lama gila tak update.


Kalau seminggu dua minggu tak update, boleh dimaafkanlah.


Ni yang sebulan dua bulan duk gantung blog tak bertali. Ape kes? Tapi tengok la plak kut kut owner blog tu tengah focus kepada exam ke apa ke.


So kalau berhajat nak tinggal blog lelama, inform kat readers and bloggers yang lain. Wat status kat tepi ke or wat satu entry khas tentang perpisahan sementara antara kau dan blog kau.


*Ops aku pun tergolong. Huh nak buat camne, berukband problem. Lembab gila slow. Kekadang tak bayar. Haha. Tapi berusaha gak nak update. Pegi cyber café ah bro. Har har :P*

***********************************************************************************************************************


Ok tu je. Aku tau korang dah boring kan dengan entry ni? Ok boleh blah :P
Den gurau je yop.


Apa? Kau betul-betul boring? Pilih, nak batang penyapu ke penyedut hampagas?


Sesungguhnya aku baru dalam berblog. Ini cuma pendapat aku dalam dunia blog. Jangan ada yang benci. Kalau ada, lantak kau ah. Ada aku kesah? Haha.


Semoga bermanfaat tuk semua. Bai bai ~


*Pukul 10.00 pagi pada 14.12.11


Mekaseh kau dah baca hoho. Taknak komen, kau like je. Kalau komen biar bertauliah bro.

28 comments:

  1. blog miera camne pulak..awk nk follow x?huhu

    ReplyDelete
  2. Info yang sangat menarik dan sangat berguna untuk semua blogger. Terima Kasih ya.. :)

    ReplyDelete
  3. stuju giler dgn fakta num 1 tuu,, paling benci paksa2 .. hua3

    ReplyDelete
  4. Eh ada ciri-ciri blog aku ke tu? haha

    ReplyDelete
  5. nice babe ^_^
    lgu kt blog kte awk suke x? wakakakaka.

    ReplyDelete
  6. suke entri ni..hihi..btw mmg btol kn.. (:

    ReplyDelete
  7. nasib baiklah blog cik orkid nie ringan.. bolehlah sy melawat selalu..
    hehehe

    ReplyDelete
  8. peh peh pehhh joyah mmg nak buat entry cmni pun !
    setuju ssgt la cik orkid !
    aaa.. ni joyah dah comment ni, cik orkid comment entry joyah plak tau!
    wajib ! x comment siap la. hahahahahhahaha ;p

    ReplyDelete
  9. like entri ni.. blog iza oke x? hehe.. ade la trasa ckit2.. :p

    ReplyDelete
  10. katak comel yang comel


    alah, mesti la follow. xkan x kut.
    hehe

    ReplyDelete
  11. putra ardiles yang dihormati



    sembah patik harap diampun. haha ok sesama patik ucapkan. muahaha

    ReplyDelete
  12. aien najwa also cik pinaz

    oh yaw, mekaseh mekaseh. datang lah komen lagi. huhuks :P

    ReplyDelete
  13. cik diana


    omemang lah. bukan pesbuk kan. har har :P

    ReplyDelete
  14. hadi


    oh, ni mesti pernah kena paksa ni. hehe

    ReplyDelete
  15. suka la n3 nih....tak suka ngan org yg paksa kita follow2 nih...kan..kan

    ReplyDelete
  16. miss amny


    kau rase ada tak? hehe jangan marah aku sudah lew :P

    ReplyDelete
  17. hamba Allah


    oh suka la.. eh lagu pe eh? hehe wa tatau der

    ReplyDelete
  18. miss dan jugak iza


    ok babeh ! blog korang sume ok.

    ReplyDelete
  19. aqiim



    mekaseh dah meringankan jari jemari meh komen cni. btw blog dia pun pehh gila ringan.

    ReplyDelete
  20. jojoyy


    apsal wa nengok lu kalut semacam? haha ok wa dah komen derr :D


    aiyang


    mekaseh setuju pendapat saya yang tak berapa nak bagus sangat ni :P

    ReplyDelete
  21. Nice entry ! Suka ~

    ReplyDelete
  22. Betul juga ek.Ingat kita takde keje lain nak folow.

    ReplyDelete
  23. anon


    ok, mekaseh :D



    anati sarah


    tu ar. mengarah owg je keje. kehkeh :p

    ReplyDelete
  24. @Amalyn Shee's

    Baik kau pegi buat entry. Satu habuk pun tadak ! Haha

    ReplyDelete

Nak kritik, kutuk, bagi kaki, puji, silakan. Nak copy, aku tak relakan.

Muahaha bajet bagus haktuih.