Cara menghadapi putus cinta

Cara menghadapi putus cinta.

Apa kejadahnya entry ni?
Ah, lantak aku la. Blog aku.

Kalau tak nak putus cinta, takyah bercinta senang.
Sekadar pendapat aku.


1. Luahkan apa yang terbuku / ternovel/ tersuratkhabar/termajalah di hati.

Luahkan kepada seseorang yang kita percaya sahaja. 

Ingin saya nyatakan di sini bahawa jangan sesekali anda menggatal nak cerita kepada strangers seperti makcik yang jual goreng pisang kat tepi jalan. 

Yang terbaik, luahkan kat bestfriend korang atau mak bapak korang sendiri. Terserah. Tapi kalau terasa nak luahkan kat kucing pun orait.

Penting ni sebab kalau dah luah tu, kita akan berasa tenang dan beban tu rasa ringan sikit.  
Macam kentut la, kalau duk tahan mana rasa ketenangan dia kan? Dah lepas tu, pehh kan rasanya? 

Ingat ya! Jangan tertekan sebab tekanan boleh membawa kepada kematian. Ok, catit sekarang.


2. Redha. 

Alah, redha je lah. Lelaki/ perempuan bukan dia sorang. Kumbang bukan seekor, bunga bukan sekuntum. *asyik tu je. Puihh. 

Belambak lagi kat luar sana tu hah. Kat pasar malam pun belambak apa. Tak caye?


3. Buang semua kenangan dengan si dia. 

Gambar dia tu buang. Kalau ada lam henfon, delete. Sambil delete katakan "babai beruk ku yang tersayang" sambil tersenyum jahat. Terasa kan kepuasannya? Tak caye? Sila cuba.


Block dia dalam pesbuk / twitter dan seumpama dengannya.



4. Sibukkan diri. 

Pergi lah main game dalam pesbuk ke, blogwalking sampai pengsan ke, chat ngan kawan setadika dulu ke atau .... 

Yang terbaik ialah kira bulu ketiak berapa helai. Sibuk kan jadinya?




5. Buka lembaran baru dan lupakan kenangan lama. 

Dah, tak payah duk ingat kat dia lagi. Even sehandsome mana pun dia, bayangkan muka dia seperti beruk. Konfem, tak kan ingat dah lepas tu. Kan? Secantik mana pun dia tu, bayangkan muka dia seperti tikus mondok.

Tak payah nak sedih sangat, ada hikmah la tu. Mungkin kita akan dapat yang lebih hensem/ cantik lagi.

Bertuah apa? Tapi jangan bayangkan pulak, beruk pergi, gorila ke mari. Bayangkan yang happy happy saja ok?

Ya, aku tahu entry ni ntah pape. Tapi sebagaimana yang aku cakap tadi, ni blog aku, lantak aku la.


Mekaseh kau dah baca hoho. Taknak komen, kau like je. Kalau komen biar bertauliah bro.

37 comments:

  1. haha.. cik melur2.. adehyaii.. pecah prut aku bace..

    oh ya ! cekbolat dh catit.. ntt cekbolat try..maseh.. nah ambik ni <3

    ReplyDelete
  2. yang takleh blaa nya ,kira bulu ketiak tu.Stail XD

    ReplyDelete
  3. terbaekkkk!
    hahaha

    errr.. jom kira bulu ketiak!
    weeeeeee~ :P

    ReplyDelete
  4. Cekbolat bolat :

    xde sorang pun yang panggil wa cik melur. miahaha. orait
    dah amek dah! aumm~ kah5



    amirah :

    fyi, itu trend terbaru. muahaha

    ReplyDelete
  5. aqiim :

    haha. ekau kira sdiri lah ye. wkaka :p

    ReplyDelete
  6. cik melur?
    hahahahahaha

    hye cik melur!
    hahahaha

    ok cukup x elok gelak lebih2.. ehem..

    ReplyDelete
  7. huhu..
    saya tak pernah putus cinta...
    (tak pernah becinta mmgla tak pernah putus...kekeke)

    ReplyDelete
  8. aqiim :

    hei hei, kuat sakan ekau gelak eh?
    haha shantek pe nama tu. puihh puihh haha :p

    ReplyDelete
  9. teenager housemaid :

    pehh pehh.. ohsem u! ni yg boleh jadi contoh teladan ni. haha :p

    ReplyDelete
  10. syakirah :

    oh maceh maceh. hik5 *sengal

    ReplyDelete
  11. hahaha...sengal betul kau ni!

    ReplyDelete
  12. hihiih
    yang no 3 tu saya tak buat
    tapi still boleh lupakan dia..
    tp seriously dia tu cinta pertama n wpun dah 3 tahun putus, still rasa cam sayang kat dia..
    hu hu hu .. sdeyy...

    apepon stuju dgn entry ni:-)

    ReplyDelete
  13. Ni yg rase nk break ni nak test leh pkai ke x tips yg dia bg ni...
    Ekekeekekek...
    Kalo xleh pkai,kamu kena gnti ex sy tu..
    Wakakaakakaka...
    Btw,sepandai2 tupai mlompat pndai lg cik blogger mngarang entri..!!

    ReplyDelete
  14. nice info^-^.hee setakat nih tak pernah rasa n hadapi ...^-^.next tak tahu lah harap tak lah.hihi

    ReplyDelete
  15. cik tikah kalau putus cinta, cpt2 cari bf baru. haha! hmpeh!

    ReplyDelete
  16. Anon :
    haha :p



    shah rizar :
    alhamdulillah ~

    ReplyDelete
  17. mr aslan :


    pehh tragis tul. semoga bertemu ngan yg lebih baik.

    orait, mekaseh. miahaha

    ReplyDelete
  18. ezad amir :

    xpasal-pasal wa jadi punca ekau putus. miahaha

    peribahasa yang latest ke tu? hahaks pandai~ :P

    ReplyDelete
  19. rara :

    mujur ah. hahaks, insyaAllah tak punya. semoga berkekalan eh. ekeke

    ReplyDelete
  20. cik tikah :

    peh gelojoh betul. kah5

    ReplyDelete
  21. semua betul!!:)

    apa2 pon, bila rs nak nangis, nangis je..hee..nt lega..

    :D

    ReplyDelete
  22. dh lame hadapi tp xleh pon lupekan lagi....tolongggggg
    hahahha

    ReplyDelete
  23. single tak perlu risau untuk pikir di tinggalkan hehehe

    ReplyDelete
  24. agak2 cara nak sibukkan diri yg kau suggest tu perempuan boleh buat tak?? hahahaha! =P

    ReplyDelete
  25. x boleh blah jer! sye trgelak tau dak? wahaha! ok, lpas ni kita kira bulu ketiak.. LOL XD

    ReplyDelete
  26. juliet ira :
    a'ah, betul tu betul.
    jom kita nanges skang~ miahaha



    tukang karut :
    oh yaw? orait :p

    ReplyDelete
  27. paris lipton :
    bunuh diri! ahaks :p
    *jangan wei~



    fz27 :
    itu yang terbaek~ oh yeah

    ReplyDelete
  28. budakampung :
    hahaks~ lalala :p



    miss xyz :
    jom! haha sengal :p

    ReplyDelete
  29. lupa lagi satu...
    jangan bercinta dah lepas ni.. mesti traumakn.. sob sob sob..hahaha

    ReplyDelete
  30. nana leina :

    haha trauma + fobia. kahkah

    ReplyDelete
  31. HAHAHAH beruk pergi gorila ke mari , gorila ke mari beru pergi . ehh ?

    Kehkeh ;p

    ReplyDelete
  32. tu la pasal..eh cter pasal fobia kan..meh bca entri baru..haahha..

    ReplyDelete
  33. nitnot:
    pape je lah. kahkah


    nana:
    haha :p

    ReplyDelete

Nak kritik, kutuk, bagi kaki, puji, silakan. Nak copy, aku tak relakan.

Muahaha bajet bagus haktuih.